Wortelkanaalbehandelingen (Endodontologie)

 

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meerdere wortelkanalen. Dit kanaal is gevuld met de zenuw (pulpa). Deze zenuw (pulpa) kan door tandbederf, een lekkende vulling of een trauma ontstoken raken. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot. Hierdoor kan een ontsteking in de wortel zich uitbreiden naar buiten de wortel. 
Gezien het feit dat de zichtbaarheid in een wortelkanaal beperkt is, en er op miniscuul niveau nauwkeurig gewerkt moet worden, voeren wij deze behandeling alleen uit onder sterke vergroting: de microscoop. Zo trachten wij de hoogste kwaliteit te bereiken bij deze kritische behandeling. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen onder sterke vergroting het behandelresultaat verbeterd. Dankzij de microscoop bereikt de behandeling een stuk hogere nieveu. In een bepaalde situatie maakt de microscoop de mogelijke van vroeger onmogelijke. 

 

De behandeling ... 
Voor en tijdens de behandeling worden er een aantal röntgenfoto's gemaakt om de status van de wortelkanalen, de ontsteking en de behandeling te bekijken. De gehele behandeling vindt onder lokale verdoving plaats, zodat u geen pijn hoeft te voelen. Via de bovenkant (kauwvlak of snijrand) wordt uw tand of kies geopend om bij de zenuwkamer en vervolgens de wortels te komen. Dan kan het ontstoken zenuwweefsel worden verwijderd. De kies grondig gereinigd met kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof. Er wordt via de microscoop zorgvuldig gecontroleerd of alle ontstoken weefsel adequaat is verwijderd. De ontstane ruimte in het wortelkanaal wordt opgevuld met rubberen stiftjes en de bovenkant van uw tand of kies afgewerkt met een normale vulling. Als de kies zodanig verzwakt is kan een kroon noodzakelijk zijn om de kans op breuk van de tand of kies te verkleinen. 

 

In principe voeren wij de wortelkanaalbehandeling in één zitting uit. U hoeft dus niet meerdere malen terug te komen voor dezelfde wortelkanaalbehandeling.