Beugel (orthodontie)

Staan uw tanden te ver naar voren of naar achteren? Of wenst u rechte tanden? Dan kan een beugel (orthodontie) een functionele en/of esthetische behandeloptie zijn voor zowel kinderen als volwassenen.

 

Soorten beugels

Er zijn verschillende soorten orthodontische afwijkingen die reden geven voor een behandeling. In sommige gevallen gaat het alleen om een afwijking van de tanden en kiezen, en in andere gevallen is er ook sprake van een kaakafwijking. Iedere afwijking vraagt om een andere benadering en dus een specifieke beugelbehandeling. De meest toegepaste beugels zijn de volgende:

Slotjesbeugel (brackets)

Dit is een vaste beugel die bestaat uit twee onderdelen: slotjes (brackets) die op de tanden en kiezen wordenBrace 300x185 geplaatst, en een metalen draad die daar doorheen loopt.

Blokbeugel (activator)

Dit is een uitneembare beugel waar de onder- en boventanden tegelijk in dicht bijten. De beugel is ontworpen dat de onderkaak bij het dichtbijten door de beugel naar voren wordt geduwd, hierdoor wordt de groei van de bovenkaak afgeremd en de groei van de onderkaak versterkt.

Clear aligner

Dit is een nieuwe techniek, die door middel van uitneembare, doorzichtige kunststof hoesjes de stand van de tanden corrigeert.