Vullingen

Als een gedeelte van uw tand of kies verloren is gegaan door bijvoorbeeld trauma of tandbederf, dan kan dit gerestaureerd worden met een vulling. De vulling voorkomt verdere pijn en herstelt de functie. Er zijn verschillende vulmaterialen waarvan het meest voorkomende amalgaam (zilveren vulling) en composiet (witte vulling) zijn. De laatste jaren is er een trend dat er steeds meer met composiet en keramiek (inlay) vullingen worden vervaardigd.

 

Amalgaam vulling

Amalgaam (zilveren vulling)

 

Amalgaam is een materiaal dat al eeuwenlang gebruikt wordt als vulmiddel. Deze zilver/grijze vulling bestaat uit een combinatie van kwik, zilver, tin, koper en andere materialen. Amalgaamvullingen gaan lang mee en zijn erg slijtvast. Ze worden vaak gebruikt voor het opvullen van gaatjes in kiezen.                                                           

                                                                                                                  

Composiet vulling

                                                          Composiet (witte vulling)

 

De tandarts kan voor bepaalde behandelingen de voorkeur geven aan het gebruik van een tandkleurige (witte) vulling. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuring van tanden en kiezen worden hersteld. Vooral bij voortanden is een witte vulling in esthetisch opzicht aantrekkelijker. Ook wordt een witte vulling tegenwoordig steeds vaker toegepast bij het opvullen van kiezen.

In vergelijking tot een amalgaamvulling hoeft er bij een composiet vulling minder (gezond) tandweefsel weggeboord te worden.

Echter kleven er ook aan aantal nadelen aan de composiet (witte) vulling:

Composiet vulling geeft in het begin wat meer irritatie aan de zenuw;

Composiet vullingen kunnen  Een composietvulling is duurder dan een amalgaamvulling.