Uitneembare prothese

 

Partiele prothese (plaatje)      

 Partiele prothese

 

Een partiële prothese is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Dit is een oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. De prothese kunt u uit de mond nemen. De partiële prothese is een gedeeltelijke prothese die bestaat uit een tandvleeskleurige kunstharsplaat waarin tanden en/of kiezen zijn verankerd. Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar kent dan ook nadelen. Voortdurende druk op het kaakbot zorgt ervoor dat het bot slinkt, waardoor er minder steun aanwezig zal zijn en het kunstgebit los kan gaan zitten. Uiteindelijk veroorzaakt dit slijtage aan bestaande tanden en kiezen en ontstaan er problemen met het kauwen en spreken doordat de prothese geen houvast meer heeft.

Een partiële prothese wordt vaak als tijdelijke dan wel overbrugse midellen gebruikt.

 

Frame prothese  

 

  Een frameprothese hoort bij partiële prothese, is een gedeeltelijke gebitsprothese die bestaat uit een metalen basis met daarop een tandvleeskleurige kunsthars met kunsttanden en/of kiezen. De frameprothese steunt vooral op een groot deel vanframe prothese de overgebleven tanden of kiezen en in mindere mate op het tandvlees en onderliggend bot. Hierdoor geeft een frame prothese wat better herstel van kaauw vermogen dan een plaatje. Daardoor vangen uw natuurlijke tanden en kiezen de kauwkrachten op en wordt het tandvlees meer ontzien dan bij een partiële prothese. Met behulp van “ankers” is de prothese verbonden met omringende tanden of kiezen die zorgen voor houvast en steun voor de kauwkrachten.

 

Volledige prothese

 

De volledige prothese of kunstgebit

Een volledige prothese of kunstgebit is een hulpmiddel in het geval dat alle tanden en kiezen getrokken zijn. Een kunstgebit ligt los in de mond en valt onder de uitneembare voorzieningen. Er zijn bijna drie miljoen volledige prothese dragers in Nederland. Een prothese kan worden gemaakt door een tandarts, een tandprotheticus of een klinisch prothese technicus (KPT). De VPtandprotheticus en de KPT’er zijn beiden tandtechnici waarbij de laatste niet zelfstandig maar alleen onder verantwoordelijkheid van een tandarts kan behandelen.

Door het speeksellaagje tussen het kunsstof van de prothese en uw tandvlees zuigt het kunstgebit zich vast in de mond (retentie). De prothese heeft een zodanige vorm dat deze goed past bij de anatomie van de kaken en de mondspieren. Je kan je waarschijnlijk we goed voorstellen dat in een beweeglijke mond dit niet altijd eenvoudig is en deel van de prothese dragers heeft dan ook problemen hiermee. Het is vaak het ondergebit wat klachten geeft doordat o.a. het draagvlak van de kaak daar veel kleiner is. Dankzij implantaten kan met behulp van een klikgebit vaak toch een goede oplossing geboden worden.

Omdat elke mond en kaak anders is, wordt voor u een prothese speciaal op maat gemaakt. Om de kauw en spreekfunctie met de prothese te herstellen zullen een aantal stappen (4 tot 6) doorlopen moeten worden. Het cosmetische eindresultaat is ook een belangrijke factor en alles tezamen maakt door de behandelaar en technicus zeer nauwkeurig gewerkt worden om deze functies bij u te herstellen.